Mai scump ca la un hotel de cinci stele: cât costă cazarea la un spital de stat din România

de: Alexandru Puiu
30 01. 2020

În cazul în care ai ghinionul să ajungi la un spital de stat și să nu fii asigurat, vei fi uimit de nota de plată pe care o primești la plecare. O noapte de cazare este mai scumpă ca la privat.

În contextul în care cea mai mare parte a costurilor de spitalizare sunt decontate de statul român în cazul spitalelor care nu sunt private, acestea se pare că au decis să se îmbogățească pe spatele bolnavilor. Nu mai puțin de 350 de euro costă o noapte de cazare la Spitalul Floreasca, în contextul în care o noapte petrecută într-un spital privat este de trei ori mai ieftină. Nici nu are rost să facem comparație cu un hotel de cinci stele pentru că s-ar putea să-ți fie foarte dificil, dacă nu imposibil, să găsești un hotel atât de scump.

Ca șocul să fie complet, suma respectivă nu include niciun fel de investigații, medicația sau mâncarea. Suma respectivă, de aproximativ 1650 lei nu-ți asigură nici măcar o rezervă, ci un loc într-un salon cu alți 10 bolnavi. Singurul argument pentru aceste prețuri umflate este că, în teorie, banii nu ar trebui să vină din banii tăi, ci de la statul român, dacă ești asigurat.

În orice caz, este inadmisibil ca într-o instituție spitalicească 90% din totalul cheltuielilor pe care aceasta le are cu un pacient să țină de cazare. Particularitățile întregul proces fiscal au fost aflate de curând de către un bărbat care a ajuns la Floreasca în urma unui infarct cerebral.

La externarea din spital, el a primit un decont de aproximativ 10.000 lei, după șase zile de spitalizare. În tot acest timp, medicamentele au fost în valoare de aproximativ 20 de lei, iar analizele au valorat vreo 50 de lei. ”Legea ne obligă să îi atașăm la foaie un decont, ca omul să cunoască care au fost cheltuielile date de îngrijirea sa. În această sumă, care este stabilită de compartimentul de specialitate al spitalului, intră toate celelalte care nu sunt legate de actul medical, iar legea permite unităților sanitare să facă acest lucru.”, a explicat Bogdan Oprița, purtător de cuvânt Spitalul Floreasca.

”Acest decont pe care pacientul îl primește la externare el este pur informativ. El nu este un document de decont între unitatea sanitară și Casa de Asigurări, el are doar rol informativ, astfel încât pacientul să știe care au fost costurile efective realizate din sistemul de sănătate pentru serviciile medicale pe care el le-a primit. Acel tarif din decont conține cheltuielile realizate de spital pe parcursul unui an, împărțit la numărul de zile contabile.”, a adăugat pe marginea subiectului Mihaela Tănase, purtător de cuvânt CNAS.